Τρίτη, 19 Αυγούστου 2008

«Σβήνοντας κανείς ένα κομμάτι από το παρελθόν
είναι σαν να σβήνει και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον»
Γ. Σεφέρης

Ο Δήμος Φύλλου στην προσπάθειά του να διατηρήσει και να αναδείξει την πολιτιστική του κληρονομιά, δημιούργησε τον Εκθεσιακό χώρο προστασίας και αξιοποίησης στοιχείων αγροτικής κληρονομιάς.
Το κτίριο του αγροτικού μουσείου είναι 560 μ2 το οποίο περιβάλλεται από κατάλληλα διαμορφωμένη έκταση 8,5 στρεμμάτων και βρίσκεται πάνω στον κύριο οδικό άξονα που συνδέει τους Νομούς Καρδίτσας και Λάρισας , κομβικό σημείο του γεωγραφικού διαμερίσματος Θεσσαλίας.
Στον μοναδικό, για το είδος του, εκθεσιακό χώρο που δημιουργήσαμε στεγάζονται εκθέματα της ευρύτερης περιοχής του Θεσσαλικού κάμπου. Σχετίζονται με την τοπική αγροτική-πολιτιστική-ιστορική κληρονομιά. Μέχρι σήμερα έχουν συντηρηθεί και καταγραφεί πάνω από 4.000 αντικείμενα, η πλειοψηφία των οποίων είναι δωρεές των κατοίκων του Δήμου. Η συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα που έχουν σχέση με τον υλικό, κοινωνικό και πνευματικό βίο της περιοχής, οι εντατικές προσπάθειες συλλογής τους ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2005, τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την 26η Δεκέμβριου 2006 οπότε άρχισε η επίσημη λειτουργία του Μουσείου. Με την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς αποβλέπουμε στο να γνωρίσουν οι νέοι και να θυμηθούν οι παλιοί.
Η παράδοση εξάλλου συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον . Δείχνει την ιστορική συνέχεια του έθνους , συνδέοντας τις γενιές μεταξύ τους . Είναι η πηγή από την οποία αναβλύζει η πνευματική και κοινωνική ζωή πολλών αιώνων . Το παρελθόν είναι δάσκαλος του παρόντος και οδηγός του μέλλοντος . Η επαφή και η γνωριμία με τις πατρογονικές ρίζες αποτελεί καθήκον για τον κάθε άνθρωπο, που θέλει να πορεύεται στο μέλλον έχοντας ως εφόδιο τη γνώση του παρελθόντος. Οφείλουμε, λοιπόν, σεβασμό στις παραδόσεις του τόπου μας, γιατί, όπως λέει ο Κ. Παλαμάς, έχουμε χρέος «σ’αυτούς που ήλθαν, πέρασαν, θα’ρθουν και θα περάσουν» .

Δεν υπάρχουν σχόλια: